Błędy w SIP -> tablice, wyświetlacze, koraliki, zapowiedzi

Moderator: spooney

Awatar użytkownika
spooney
Członek Stowarzyszenia
Posty: 6536
Rejestracja: 2008-08-21, 17:38
Lokalizacja: Bydgoszcz

Błędy w SIP -> tablice, wyświetlacze, koraliki, zapowiedzi

Post autor: spooney » 2009-05-06, 17:46

:gazeta: Niech rozkłady nie dezinformują!
http://miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,355 ... muja_.html
Obrazek

Kamil3836
Posty: 2637
Rejestracja: 2009-02-18, 12:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Kamil3836 » 2009-05-06, 17:56

Taaa a nowe tablice w sobotę na Wyścigowej wyświetlały tylko 1.
Ostatnio zmieniony 2009-05-06, 18:18 przez Kamil3836, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Darek
Członek Stowarzyszenia
Posty: 5984
Rejestracja: 2008-02-27, 16:07
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Darek » 2009-05-06, 19:13

A na Wyścigowej? Wszystkie linie mają STAN. (stanowisko) 2
Co do dworca, to nie ma miejsca na nowe linie, podobnie jak na Błoniu
80 lat komunikacji autobusowej w Bydgoszczy 1936-2016

Kamil3836
Posty: 2637
Rejestracja: 2009-02-18, 12:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Błędne komunikaty -> tablice, wyświetlacze, zapowiedzi

Post autor: Kamil3836 » 2010-09-16, 08:16

:gazeta: Jadę autobusem nr 71 przez plac Weyssenhoffa, a tu na elektronicznej tablicy pokazuje się napis Bartosza Głowackiego-Bałtycka
http://gazeta.bydgoszcz.pl/open1.php5?url=63999
Znowu temat zastępczy. Że PKS nie ma zapowiedzi to już wszyscy wiedzą, ale o tym, że Mobilis ma także wyświetlacze wewnętrzne już zapominają (drugi z kolei artykuł).
Ostatnio zmieniony 2010-09-17, 20:10 przez Kamil3836, łącznie zmieniany 2 razy.
1, 2, 3, 4, 6, 8, 72, 79
Linia 2 kierunek Rondo Kujawskie
Linia 2 kierunek LAS GDAŃSKI
520, 692, 787.
289, 296+7, 362+3, 364, 365.
Obrazek

reputed
Posty: 1413
Rejestracja: 2007-01-17, 14:37

Post autor: reputed » 2010-09-16, 08:31

Bo, lepiej żeby coś nie działało, niż działało źle i zamiast informować to wprowadzało w błąd.
W MZK po prostu brakuje dyscypliny.

Kamil3836
Posty: 2637
Rejestracja: 2009-02-18, 12:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Kamil3836 » 2010-09-16, 08:41

W MZK po prostu brakuje dyscypliny.
Nie, są wozy w których zawiesza się pixel(tylko te stare) i pokazuje bzdury, a jak wyłączysz, to nie będą zewnętrzne wyświetlacze działać.
1, 2, 3, 4, 6, 8, 72, 79
Linia 2 kierunek Rondo Kujawskie
Linia 2 kierunek LAS GDAŃSKI
520, 692, 787.
289, 296+7, 362+3, 364, 365.
Obrazek

reputed
Posty: 1413
Rejestracja: 2007-01-17, 14:37

Post autor: reputed » 2010-09-16, 08:45

Kamil3836 pisze:Nie, są wozy w których zawiesza się pixel(tylko te stare) i pokazuje bzdury, a jak wyłączysz, to nie będą zewnętrzne wyświetlacze działać.
No ale czyja to wina? MZK! Powinni coś z tym zrobić, a nie "psuje się to się psuje".

Awatar użytkownika
Kuba3569
Członek Stowarzyszenia
Posty: 1076
Rejestracja: 2007-01-06, 19:30

Post autor: Kuba3569 » 2010-09-16, 09:04

Niech pan Radosław wsiądzie do autobusów obsługujących linię 69. Tam zapowiedź przystanków to rarytas. Od czasu remontu Twardzickiego jedyną informacją pasażerską jest tablica "Czasowa zmiana trasy".
Jelcz M11 #2641 Volvo B10MA #2459

Kamil3836
Posty: 2637
Rejestracja: 2009-02-18, 12:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Kamil3836 » 2010-09-16, 09:08

Jakub Czarnecki pisze:Tam zapowiedź przystanków to rarytas. Od czasu remontu Twardzickiego jedyną informacją pasażerską jest tablica "Czasowa zmiana trasy".
Przed remontem w niektórych przypadkach były włączone. W poprzednim artykule o zapowiedziach przystanków, też nie wspomnieli o Mobilisie, a o PKSie tak. Z tego można wywnioskować, że Mobilis jest dyskryminowany. :swir:
1, 2, 3, 4, 6, 8, 72, 79
Linia 2 kierunek Rondo Kujawskie
Linia 2 kierunek LAS GDAŃSKI
520, 692, 787.
289, 296+7, 362+3, 364, 365.
Obrazek

micha

Post autor: micha » 2010-09-16, 13:39

A może Mobilis musi bulić np. Pixelowi za wgranie nowego oprogramowania-dlatego mają tablice"czasowa zmiana trasy"?

reputed
Posty: 1413
Rejestracja: 2007-01-17, 14:37

Post autor: reputed » 2010-09-16, 13:42

michał 78 pisze:A może Mobilis musi bulić np. Pixelowi za wgranie nowego oprogramowania-dlatego mają tablice"czasowa zmiana trasy"?
To chyba kwestia tego że są kursy przez CO i już tyle informacji nie zmieściłoby się na wyświetlaczu. Konsekwentnie więc nie wgrywali na podstawową trasę.

Awatar użytkownika
Dawid Szramke
Członek Stowarzyszenia
Posty: 1210
Rejestracja: 2007-01-06, 16:52
Lokalizacja: Bydgoszcz-Wilczak
Kontakt:

Post autor: Dawid Szramke » 2010-09-16, 14:08

Tylko że jak zauważyłem to tylko w nowych autobusach zapowiadają źle. W volvach rzadko się spotykałem z takim przypadkiem.

/s: punkcik karny ;)
Ostatnio zmieniony 2010-09-16, 19:43 przez Dawid Szramke, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
black125
Posty: 292
Rejestracja: 2008-12-21, 20:39
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: black125 » 2010-09-16, 14:57

W conecto i citaro przystanek jest zapowiadany za szybko np. Rondo Toruńskie, a 68 stoi jeszcze na światłach, z kolei w tramwajach poślizg mają zewnętrzne gadaczki.
Ostatnio zmieniony 2010-09-16, 19:44 przez black125, łącznie zmieniany 1 raz.
Linia 4 kierunek GLINKI
Linia 4 kierunek BIELAWY



Linia 5 kierunek GLINKI
Linia 5 kierunek RYCERSKA
-----------------------------------
Konstal 805Na 247+8,271+2,277+8,304+5,324+5
Man Ng313 #549,Mercedes Citaro #438
-----------------------------------
4,5,9[*][/b],53,68,72[*][/b],77

Awatar użytkownika
Paweł W
Posty: 751
Rejestracja: 2008-10-25, 23:00

Post autor: Paweł W » 2010-09-16, 14:59

Zależy [err=toteż] to też[/err] od linii, bo np. w 64 gdy dojeżdża do R.Jagiellonów to już zapowiada "Następny przystanek: Rondo Ossolińskich" i to w każdym Conecto i Citaro jakim miałem okazję na w/w odcinku jechać.
Ostatnio zmieniony 2010-09-16, 19:46 przez Paweł W, łącznie zmieniany 2 razy.
79 Glinki <-> Rycerska
61 Rekinowa <-> Kapuściska (Mokra)
68 Osiedle Leśne <-> Glinki BFM (Exploseum/Prądocińska)
2 Rondo Kujawskie <-> Las Gdański
109 Dworzec Centralny <-> Os. Górczewska
11 Koniuchy <-> Czerniewice
51 Poznań Główny <-> Os. Sobieskiego
3 Nowy Bieżanów <-> Krowodrza Górka

Awatar użytkownika
Kuba3569
Członek Stowarzyszenia
Posty: 1076
Rejestracja: 2007-01-06, 19:30

Post autor: Kuba3569 » 2010-09-16, 15:21

volvo7000A pisze:To chyba kwestia tego że są kursy przez CO i już tyle informacji nie zmieściłoby się na wyświetlaczu. Konsekwentnie więc nie wgrywali na podstawową trasę.
Co to znaczy nie zmieściłoby się? Wystarczyło wgrać na pixel przystanki obowiązujące na trasie zmienionej, a z przodu zostawić te dechy z napisem "Czasowa zmiana trasy". Wszystko się da tylko trzeba chcieć! Najlepiej powiedzieć "niedasię", "niezmieścisię".
Jelcz M11 #2641 Volvo B10MA #2459

reputed
Posty: 1413
Rejestracja: 2007-01-17, 14:37

Post autor: reputed » 2010-09-16, 16:01

Jakub Czarnecki pisze:a z przodu zostawić te dechy z napisem "Czasowa zmiana trasy". Wszystko się da tylko trzeba chcieć! Najlepiej powiedzieć "niedasię", "niezmieścisię"
Tylko, że tu właśnie o to chodziło, dlaczego jest dykta zamiast napisu "trasa zmieniona" na wyświetlaczu.

Awatar użytkownika
Kuba3569
Członek Stowarzyszenia
Posty: 1076
Rejestracja: 2007-01-06, 19:30

Post autor: Kuba3569 » 2010-09-16, 16:03

volvo7000A pisze:Tylko, że tu właśnie o to chodziło, dlaczego jest dykta zamiast napisu "trasa zmieniona" na wyświetlaczu.
No i co z tego, że jest dykta skoro przystanki trasy zmienionej i tak nie są wgrane na pixelu? Napis "trasa zmieniona" na pixelu na prawdę nie jest tak istotny jak zapowiedź głosowa.
Jelcz M11 #2641 Volvo B10MA #2459

Kamil3836
Posty: 2637
Rejestracja: 2009-02-18, 12:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Kamil3836 » 2010-09-16, 17:19

Zależy toteż od linii, bo np. w 64 gdy dojeżdża do R.Jagiellonów to już zapowiada "Następny przystanek: Rondo Ossolińskich" i to w każdym Conecto i Citaro jakim miałem okazję na w/w odcinku jechać.
Z jednego krótkiego powodu, tzn. kilometry są źle wgrane.
black125 pisze:w tramwajach poślizg mają zewnętrzne gadaczki.
Nie wszystkie, to jest czymś innym spowodowane.
1, 2, 3, 4, 6, 8, 72, 79
Linia 2 kierunek Rondo Kujawskie
Linia 2 kierunek LAS GDAŃSKI
520, 692, 787.
289, 296+7, 362+3, 364, 365.
Obrazek

Awatar użytkownika
Dawid Szramke
Członek Stowarzyszenia
Posty: 1210
Rejestracja: 2007-01-06, 16:52
Lokalizacja: Bydgoszcz-Wilczak
Kontakt:

Post autor: Dawid Szramke » 2010-09-16, 17:46

MZK tłumaczy tak przyspieszone zapowiadanie przystanków tym, że zapowiedź linii i kierunku jazdy na zewnątrz autobusu nie może pokrywać się z zapowiedziami przystanków wewnątrz autobusu

Awatar użytkownika
Dawid Szramke
Członek Stowarzyszenia
Posty: 1210
Rejestracja: 2007-01-06, 16:52
Lokalizacja: Bydgoszcz-Wilczak
Kontakt:

Post autor: Dawid Szramke » 2010-09-16, 18:33

Jednak jest. Bo jeżeli będzie zapowiadać w autobusie przystanek równocześnie z zapowiadającą linią to jedno zagłusza drugie. Tak ktoś kiedyś się tłumaczył dlaczego tak jest a nie inaczej. W volvo i manach nie ma zapowiadania na zewnątrz więc przystanki zapowiada normalnie.

Awatar użytkownika
Matiss
Posty: 358
Rejestracja: 2007-01-13, 17:12
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Matiss » 2010-09-16, 20:58

Dawid Szramke pisze:Bo jeżeli będzie zapowiadać w autobusie przystanek równocześnie z zapowiadającą linią to jedno zagłusza drugie. Tak ktoś kiedyś się tłumaczył dlaczego tak jest a nie inaczej
więc w takim razie po co jest zewnętrzna zapowiedź skoro osoba np. niedowidząca dowie się o numerze linii i kierunku, w którym tramwaj się udaje w momencie gdy tramwaj ruszy?! Coś tu nie tak...

Kamil3836
Posty: 2637
Rejestracja: 2009-02-18, 12:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Kamil3836 » 2010-09-16, 21:07

Matiss pisze:Coś tu nie tak...
To jest jakaś usterka, która występuje w niektórych składach. Coś nie tak, ale jakoś nie widać chęci naprawy.
Ostatnio zmieniony 2010-09-16, 21:35 przez Kamil3836, łącznie zmieniany 1 raz.
1, 2, 3, 4, 6, 8, 72, 79
Linia 2 kierunek Rondo Kujawskie
Linia 2 kierunek LAS GDAŃSKI
520, 692, 787.
289, 296+7, 362+3, 364, 365.
Obrazek

Alien
Posty: 18
Rejestracja: 2008-01-09, 19:06
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Alien » 2010-09-17, 01:02

A mi się wydaje, że zapowiedź nazwy przystanku przed zatrzymaniem ma sens. Chodzi chyba o to, żeby na przykład jakiś turysta wcześniej usłyszał nazwę i miał czas na przygotowanie się do opuszczenia pojazdu, a nie zrywał się nagle gdy drzwi są już otwarte jak to bywa w wozach ze starym sterownikiem pixel.
Ostatnio zmieniony 2010-09-17, 08:49 przez Alien, łącznie zmieniany 2 razy.

Robert Reimus
Posty: 5528
Rejestracja: 2007-01-06, 01:09
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: Robert Reimus » 2010-09-17, 12:05

black125 pisze:W conecto i citaro przystanek jest zapowiadany za szybko np. Rondo Toruńskie, a 68 stoi jeszcze na światłach
Mercedesy mają nowszy sterownik w Pixelu. Przystanki są liczone wg odległości, a nie wg otwierania drzwi.
Dlatego nieważne czy autobus stoi na światłach czy ma zielone - jest w odpowiedniej odległości od przystanku, to zapowiada.

Alden471 pisze:Zależy to też od linii, bo np. w 64 gdy dojeżdża do R.Jagiellonów to już zapowiada "Następny przystanek: Rondo Ossolińskich" i to w każdym Conecto i Citaro jakim miałem okazję na w/w odcinku jechać.
Nie zależy od linii. To jest skutek tego co napisałem powyżej: liczenie przystanków w metrach, a nie w otwieraniu drzwi. W związku z remontem Ronda Jagiellonów, te odległości trochę się rozjechały, stąd zapowiada za szybko. Cała tajemnica. Przed remontem problem nie występował. Po remoncie też nie będzie.

Podobny problem występuje, gdy na pętli kierowca za szybko wklepie przeciwny kierunek i przystanek początkowy.
Dawid pisze:Bo jeżeli będzie zapowiadać w autobusie przystanek równocześnie z zapowiadającą linią to jedno zagłusza drugie.
Ale to nie po to tak zrobili. Raczej dlatego żeby pasażer wcześniej wiedział, że to już jego przystanek i mógł się przygotować do wyjścia.
Alien pisze:A mi się wydaje, że zapowiedź nazwy przystanku przed zatrzymaniem ma sens. Chodzi chyba o to, żeby na przykład jakiś turysta wcześniej usłyszał nazwę i miał czas na przygotowanie się do opuszczenia pojazdu, a nie zrywał się nagle gdy drzwi są już otwarte jak to bywa w wozach ze starym sterownikiem pixel.
O, dokładnie tak jak napisał kolega Alien.

Kamil3836
Posty: 2637
Rejestracja: 2009-02-18, 12:24
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Kamil3836 » 2010-09-17, 13:11

to jest w 90% składów, zawsze gdy jadę to taka "usterka" zachodzi.
Nie przesadzaj. Pixela ma:300, 302, 306, 314, 316, 273, 277, 284, 247, 244. Jeśli o jakimś zapomniałem to sorry. Czyli wg. Ciebie ~10 składów z 11 źle zapowiada?
1, 2, 3, 4, 6, 8, 72, 79
Linia 2 kierunek Rondo Kujawskie
Linia 2 kierunek LAS GDAŃSKI
520, 692, 787.
289, 296+7, 362+3, 364, 365.
Obrazek

Awatar użytkownika
zbylut
Posty: 88
Rejestracja: 2007-05-19, 17:17
Lokalizacja: 4don

Post autor: zbylut » 2010-09-17, 14:11

Przystanki są zapowiadane zgodnie z odległością od przystanku do przystanku. O ile się nie mylę to solary mają wbitą zapowiedź 250 m od przystanku.

Na 69 (trasa bez objazdu) błędnie zapowiadał tylko na kursach, przez co kier. T. Nim dojechało się do Akademickiej komputer informował już o kolejnym przystanku: Preisa. (Wystarczą tylko 2 kliknięcia kierowcy, a automat zapowiada z powrotem poprawnie.)

To nie jest wina: mzk, pksu czy mobilisu ? to zarząd dostarcza oprogramowanie do pixela i to od zarządu powinno egzekwować się poprawne działanie systemu zapowiadania.

W ilu przypadkach błędne działanie systemy nastepuje z winy niesprawnego sprzętu lub niezatrzymaniem się na przystanku przez kierowcę (dwa razy: klik, klik i już zapowiada zapowiada dobrze) ? niewielki procent. Ogromna większość, to błędy w danych dostarczone przez zarząd.
Ostatnio zmieniony 2010-09-17, 14:22 przez zbylut, łącznie zmieniany 1 raz.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

ODPOWIEDZ