Gdzie zniknął XIX-wieczny słup tramwajowy?
Źródło: Gazeta pomorska
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /396220963
Zabytkowe słupy trakcyjne tramwajowe i trolejbusowe
Moderator: spooney
Źródło: Gazeta pomorskaNie ma pamiątki po tramwaju
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /323813710[/quote]
Kamienica jest a słup gdzie?
Sam pisałem ten artykuł o słupie.Zobaczymy czy dotrzymają słowa i slup wróci.Co do tego na Focha/Czartoryskiego.Jak go wykopali,to leżał na trawniku przy torowisku przez 2 tygodnie więc poprosiłem MZK żeby dogadali się z ZDMiKP i przywieźli go na zajezdnię.Co dalej się z nim dzieje:nie wiem ale postaram się dowiedzieć.Może jest już na zajezdni Toruńska.
Michu76
Re: Gdzie zniknął XIX-wieczny słup tramwajowy?
Witam.Obiecywałem, że sprawdzę i sprawdziłem. Słup z Focha z 1901 roku ( chyba ) jest na zajezdni jednak bez dwóch zachowanych żeliwnych zdobień.Prawdopodobnie zdjęto je dla słupa, który ma stanąć na ul.Dworcowej. Natomiast objemki wraz z hakami i do sieci trakcyjnej i jeden izolator telefoniczny zostały zdjęte i są również na zajezdni.
Michu76
Jestem pod wrażeniem skuteczności. Pozdrawiam.
80 lat komunikacji autobusowej w Bydgoszczy 1936-2016
Mamy Dworcową prawie na ukończeniu, słupa jak nie ma tak nie ma. I co? Kto kłamał, ze slup wróci na swoje miejsce przy Dworcowej 13.
Gdyby ZDMiKP lub Deweloper z Dworcowej 13 poprosili, to MZK udostępniło by slup na zajezdni aby wykonać odlewy gipsowe do słupa z Dworcowej ale po co. Teraz powiedzą, że słupa nie ma i nie wiadomo gdzie jest.
/mod/ korzystaj z edycji postu a nie pisz po jednym zdaniu co minutę w kolejnych postach
Gdyby ZDMiKP lub Deweloper z Dworcowej 13 poprosili, to MZK udostępniło by slup na zajezdni aby wykonać odlewy gipsowe do słupa z Dworcowej ale po co. Teraz powiedzą, że słupa nie ma i nie wiadomo gdzie jest.
/mod/ korzystaj z edycji postu a nie pisz po jednym zdaniu co minutę w kolejnych postach
Michu76
Planowane remonty infrastruktury tramwajowej
To czas najwyższy aby zainteresować się słupem trolejbusowym na Gdańskiej przed Kamienną( jeden z trzech tam stojących), zachowanym w bardzo dobrym stanie technicznym stojącym przy budynku VB Leasing. Albo prosimy ZDMiKP o zachowanie tego słupa w tym miejscu jako zabytkowego albo zgłaszamy stowarzyszeniu Bunkier bo oni byli chyba zainteresowani takim słupem i chcieli go zabrać do muzeum DAG Fabrik. Jednak ja bym naciskał aby ZDMiKP pozostawił go tam gdzie jest dodając odpowiednią tabliczkę z info o dawnej trakcji trolejbusowej.
Michu76
Planowane remonty infrastruktury tramwajowej
Tez nad tym myślałem.michu76 pisze:zainteresować się słupem trolejbusowym na Gdańskiej
Ale co z Dworcową i (przy) Focha gdzie były słupy tramwajowe z końca XIXw.? No właśnie
Słup z Focha jest (mam nadzieje że mam aktualne info) na zajezdni MZK, natomiast z Dworcowej został zapewne przetopiony przez dewelopera,bo słuch po nim zaginął.
/mod/ posty przeniesione do istniejącego wątkuo słupach
/mod/ posty przeniesione do istniejącego wątkuo słupach
Słup stalowy z Focha, którego transport załatwiłem na zajezdnię gdy był budowany węzeł przy królówce, wywieziono na złom!!! Kto z MZK na to pozwolił, nie wiem. Tak samo wywieziono słupy dywidag od trolejbusów a było ich kilka. Został tylko słup ( ten pierwszy stalowy) z Placu Wolności ale nie zdziwię się jak i on wyjedzie... A co do tego trolejbusowego na Gdańskiej, to róbmy jakieś pismo do konserwy miejskiego i ZDMiKP bo za chwile je powyciągają i nie będzie kolejnego, który jest w bardzo dobrym stanie. Natomiast III słup stalowy z Dworcowej podobno jest schowany w ZDMiKP ale nie wiem gdzie - może na Redłowskiej u drogowców?
Michu76
A te stalowe to jakaś atrakcja?
Chyba ciekawsze są te charakterystyczne żelbetowe z daszkiem np. na Wałach Jagiellońskich, Poznańskiej, Gdańskiej...
Chyba ciekawsze są te charakterystyczne żelbetowe z daszkiem np. na Wałach Jagiellońskich, Poznańskiej, Gdańskiej...
Ten stalowy, który jeszcze leży na zajezdni pochodzi najprawdopodobniej z 1896 roku i ma zdobienia na przewężeniach oraz kopułkę na samej górze i jest jedynym zachowanym w Bydgoszczy.
Michu76
Fakt, ale te dwa stalowe dla mnie np są jednak ważniejsze - koniec XIXw. Nie chodzi że wiek, że stal ale jak ktoś widział to wie ;pspooney pisze:Chyba ciekawsze są te charakterystyczne żelbetowe z daszkiem np. na Wałach Jagiellońskich, Poznańskiej, Gdańskiej...
No właśnie zdjęcisze jakieś jest tego stalowego słupa jak on wygląda?korpi pisze:ale jak ktoś widział to wie
Michał ma na 100% i dawał nawet chyba na płytce klubowi.
Słupy ostatnio na topie
Odkryj z nami ślady linii trolejbusowej budowanej przez Niemców
Gazeta Wyborcza
http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/56 ... wanej.html
Czytelnicy odkryli następny słup trolejbusowy
Gazeta Wyborcza
http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1, ... usowy.html
- Krzysztof Juszczak
Te kilka słupów trzeba poddać renowacji i zgromadzić w jednym miejscu, najlepiej przy okazji rewitalizacji ulicy Gdańskiej.
ZTM Poznań 12 16 51 85 91 201 234 235
ZDMiKP Bydgoszcz 52 55 59 71 32N 35N
ZDMiKP Bydgoszcz 52 55 59 71 32N 35N
Walczmy o ten jeden dobry na Gdańskiej bo ZDMiKP da firmie przebudowującej Gdańską od Chodkiewicza do Kamiennej wolną rękę i słup wyląduje na wysypisku lub w skupie złomu. Naciskać pismem u Konserwatora Zabytków!!! A co do tego stalowo-żeliwnego słupa z zajezdni tramwajowej trzeba naciskać u dyr. Czyrnego żeby go w końcu odrestaurowali i postawili gdzieś na terenie zajezdni tramwajowej. Przynajmniej będzie w bezpiecznym miejscu.
Michu76
Re: Zabytkowe słupy trakcyjne tramwajowe i trolejbusowe
Wały Jagiellońskie - słup jeszcze stoi, ale nie wiadomo czy nie zniknie podczas przebudowy ulicy...